Czas spędzony z bliskimi na pewno da Ci wiele radości. Oto nasze najlepsze przepisy na smaczny posiłek w rodzinnym gronie.
Domowa lasagne
Włoska lasagne kojarzy nam się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni, jednak istnieje sposób na jej szybkie wykonanie w jednym naczyniu żaroodpornym.
Na dużą lasagne będziesz potrzebować:
- jedną marchewkę,
- dużą cebulę białą,
- pół szklanki bulionu warzywnego lub wody wymieszanej z naturalnymi przyprawami do rosołu,
- kilogram mięsa wołowego mielonego,
- 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę,
- pół litra sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej,
- sól i pieprz do smaku,
- pół opakowania płatów makaronowych do lasagne,
- pół szklanki oleju lub oliwy z oliwek,
- pół kilo tartego sera (najlepiej wybrać parmezan lub twardy ser żółty).
Do garnka z rozgrzanym olejem (wystarczy jedna łyżka stołowa) dodaj posiekaną cebulę oraz boczek. Podsmażaj chwilę, by boczek się zrumienił, a cebula zmiękła. Wrzuć na podsmażoną cebulę z boczkiem mielone mięso wołowe i smaż, rozdrabniając mięso łyżką i stale mieszając. Do podsmażonej cebuli z boczkiem i mięsem wołowym dodaj startą marchewkę i chwilę smaż na małym ogniu. Do całości wlej bulion bądź wodę z przyprawami do rosołu oraz passatę pomidorową lub sos pomidorowy. Podsmażaj wszystko do momentu, aż wyparuje część wody, a sos z mięsem będzie odpowiednio gęsty.
Naczynie żaroodporne wykładamy posmarowanym olejem makaronem do lasagne. Całe dno powinno być dokładnie wypełnione płatami makaronowymi. Na makaron wyłóż sos z mięsem i kolejne namoczone w oleju płaty makaronu. Przy ostatniej warstwie pozostaw sos na wierzchu i posyp go startym żółtym serem. Włóż lasagne do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – góra i dół. Piecz przez 45 minut. Porcję lasagne na 4 osoby zrobisz w około godzinę. Czas wykonania sosu z mięsem to około 15–20 minut.
Kieszonki z kurczaka z serem owczym i szpinakiem
Kurczak jest tani i przede wszystkim smaczny. Możesz podać go również w formie zapiekanych kieszonek ze szpinakiem!
Wcześniej zaopatrz się w:
- dwie duże piersi z kurczaka,
- opakowanie świeżego szpinaku – około 500 g lub więcej, ponieważ ma dużo wody i szybko traci objętość,
- dwa ząbki czosnku,
- ser owczy w kawałku,
- śmietanę 18% do zup,
- szklankę bulionu warzywnego lub rosołu,
- sól i pieprz do smaku.
Na patelni podsmaż szpinak z rozdrobnionym czosnkiem, aż stanie się miękki. Piersi z kurczaka umyj i natrzyj solą i pieprzem. W każdej piersi zrób nożem sporą kieszonkę. Jeśli piersi z kurczaka są duże, przekrój je na pół i w nich zrób kieszonki. Ser owczy pokrój na plasterki. Do kieszonki w surowym kurczaku włóż plasterek sera oraz podsmażony szpinak. Nafaszerowane piersi z kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego i zalej śmietaną 18-procentową wymieszaną dokładnie z bulionem warzywnym lub rosołem. Dla smaku możesz do sosu dodać również posiekaną resztkę czosnku. Piecz kurczaka w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowanie porcji dla 4 osób zajmie ci około 40 minut wraz z pieczeniem.
Dobry tip! W trakcie pieczenia kurczaka możesz ugotować ziemniaki w mundurkach lub upiec niewielkie ćwiartki ziemniaków obok naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Wcześniej ziemniaki obtocz w soli, pieprzu, oliwie oraz słodkiej papryce.
Szybki chłopski garnek
Chłopski garnek jest idealny dla osób z niewielką kuchnią lub ograniczonym czasem. Danie dla 4 lub 5 osób zrobisz w ciągu 20 minut!
Będziesz potrzebować:
- 3 dużych ziemniaków pokrojonych w małą kostkę,
- kilograma kiełbasy podwędzanej suchej (wybierz produkt od lokalnego rzeźnika),
- cukinii pokrojonej w kostkę,
- dużej cebuli posiekanej w piórka,
- 150 g podwędzanego boczku bez skórki, pokrojonego również w kostkę,
- szklankę bulionu warzywnego,
- opakowanie koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Do dużego garnka wlej łyżkę oleju i podsmaż na nim wcześniej posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dorzuć pokrojony w kostkę boczek. Kiedy cebula będzie miękka, a boczek stanie się przyrumieniony, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, by lekko się podsmażyły. Następnie na kilka chwil wrzuć i podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę i cukinię. Kiedy składniki będą miękkie, wlej bulion warzywny wymieszany z koncentratem pomidorowym. Skosztuj potrawy i dostosuj ilość pieprzu i soli do swoich upodobań. Gotuj potrawę pod przykryciem przez kolejne 10–15 minut, do czasu aż ziemniaki nie staną się dostatecznie miękkie. Możesz podawać chłopski garnek z posiekaną pietruszką i kromką razowego chleba.
Fot. Alleksana/Pexels
0 Komentarze