sobota, 23 października, 2021
Banner Top

Czas spędzony z bliskimi na pewno da Ci wiele radości. Oto nasze najlepsze przepisy na smaczny posiłek w rodzinnym gronie.

Domowa lasagne

Włoska lasagne kojarzy nam się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni, jednak istnieje sposób na jej szybkie wykonanie w jednym naczyniu żaroodpornym.

Na dużą lasagne będziesz potrzebować:

  • jedną marchewkę,
  • dużą cebulę białą,
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub wody wymieszanej z naturalnymi przyprawami do rosołu,
  • kilogram mięsa wołowego mielonego,
  • 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę,
  • pół litra sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół opakowania płatów makaronowych do lasagne,
  • pół szklanki oleju lub oliwy z oliwek,
  • pół kilo tartego sera (najlepiej wybrać parmezan lub twardy ser żółty).

Do garnka z rozgrzanym olejem (wystarczy jedna łyżka stołowa) dodaj posiekaną cebulę oraz boczek. Podsmażaj chwilę, by boczek się zrumienił, a cebula zmiękła. Wrzuć na podsmażoną cebulę z boczkiem mielone mięso wołowe i smaż, rozdrabniając mięso łyżką i stale mieszając. Do podsmażonej cebuli z boczkiem i mięsem wołowym dodaj startą marchewkę i chwilę smaż na małym ogniu. Do całości wlej bulion bądź wodę z przyprawami do rosołu oraz passatę pomidorową lub sos pomidorowy. Podsmażaj wszystko do momentu, aż wyparuje część wody, a sos z mięsem będzie odpowiednio gęsty.

Naczynie żaroodporne wykładamy posmarowanym olejem makaronem do lasagne. Całe dno powinno być dokładnie wypełnione płatami makaronowymi. Na makaron wyłóż sos z mięsem i kolejne namoczone w oleju płaty makaronu. Przy ostatniej warstwie pozostaw sos na wierzchu i posyp go startym żółtym serem. Włóż lasagne do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – góra i dół. Piecz przez 45 minut. Porcję lasagne na 4 osoby zrobisz w około godzinę. Czas wykonania sosu z mięsem to około 15–20 minut.

Fot. Alleksana/Pexels

Kieszonki z kurczaka z serem owczym i szpinakiem

Kurczak jest tani i przede wszystkim smaczny. Możesz podać go również w formie zapiekanych kieszonek ze szpinakiem!

Wcześniej zaopatrz się w:

  • dwie duże piersi z kurczaka,
  • opakowanie świeżego szpinaku – około 500 g lub więcej, ponieważ ma dużo wody i szybko traci objętość,
  • dwa ząbki czosnku,
  • ser owczy w kawałku,
  • śmietanę 18% do zup,
  • szklankę bulionu warzywnego lub rosołu,
  • sól i pieprz do smaku.

Na patelni podsmaż szpinak z rozdrobnionym czosnkiem, aż stanie się miękki. Piersi z kurczaka umyj i natrzyj solą i pieprzem. W każdej piersi zrób nożem sporą kieszonkę. Jeśli piersi z kurczaka są duże, przekrój je na pół i w nich zrób kieszonki. Ser owczy pokrój na plasterki. Do kieszonki w surowym kurczaku włóż plasterek sera oraz podsmażony szpinak. Nafaszerowane piersi z kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego i zalej śmietaną 18-procentową wymieszaną dokładnie z bulionem warzywnym lub rosołem. Dla smaku możesz do sosu dodać również posiekaną resztkę czosnku. Piecz kurczaka w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowanie porcji dla 4 osób zajmie ci około 40 minut wraz z pieczeniem.

Dobry tip! W trakcie pieczenia kurczaka możesz ugotować ziemniaki w mundurkach lub upiec niewielkie ćwiartki ziemniaków obok naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Wcześniej ziemniaki obtocz w soli, pieprzu, oliwie oraz słodkiej papryce.

Szybki chłopski garnek

Chłopski garnek jest idealny dla osób z niewielką kuchnią lub ograniczonym czasem. Danie dla 4 lub 5 osób zrobisz w ciągu 20 minut!

Będziesz potrzebować:

  • 3 dużych ziemniaków pokrojonych w małą kostkę,
  • kilograma kiełbasy podwędzanej suchej (wybierz produkt od lokalnego rzeźnika),
  • cukinii pokrojonej w kostkę,
  • dużej cebuli posiekanej w piórka,
  • 150 g podwędzanego boczku bez skórki, pokrojonego również w kostkę,
  • szklankę bulionu warzywnego,
  • opakowanie koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Do dużego garnka wlej łyżkę oleju i podsmaż na nim wcześniej posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dorzuć pokrojony w kostkę boczek. Kiedy cebula będzie miękka, a boczek stanie się przyrumieniony, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, by lekko się podsmażyły. Następnie na kilka chwil wrzuć i podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę i cukinię. Kiedy składniki będą miękkie, wlej bulion warzywny wymieszany z koncentratem pomidorowym. Skosztuj potrawy i dostosuj ilość pieprzu i soli do swoich upodobań. Gotuj potrawę pod przykryciem przez kolejne 10–15 minut, do czasu aż ziemniaki nie staną się dostatecznie miękkie. Możesz podawać chłopski garnek z posiekaną pietruszką i kromką razowego chleba.

Fot. Alleksana/Pexels

Tagi: , ,
Anna Dobrut
Copywriterka, której głównymi tematami do tworzenia treści są moda, newsy, aranżacja wnętrz oraz uroda. Ukończyła filologię polską ze specjalnością redakcyjno-wydawniczą oraz technika usług kosmetycznych. Lubi podróżować i gotować.

Powiązanie artykuły

0 Komentarze

Zostaw komentarz