sobota, 2 lipca, 2022
Banner Top

Wegetarianizm może być sposobem na życie, ale również odskocznią od tradycyjnych polskich dań złożonych głównie z mięsa. Oto ciekawe pomysły na obiady bez mięsa, które na pewno zasmakują całej rodzinie! 

Bezmięsne gołąbki z grzybami

Gołąbki nie muszą być wykonywane z mięsnym farszem. Bez niego smakują równie dobrze. Do przygotowania wegetariańskich gołąbków potrzebne Ci będą poniższe składniki:

  • 1 kapusta młoda – główka,
  • koncentrat pomidorowy,
  • dwie saszetki kaszy gryczanej,
  • jedno opakowanie suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Z kapusty oderwij liście i sparz je, a następnie włóż do garnka z wrzącą wodą. Potrzymaj je do chwili, kiedy staną się miękkie. W tym czasie namocz grzyby – warto zrobić to na dzień przed planowanym obiadem.

Ugotuj kaszę gryczaną tak, by była lekko rozgotowana i lepiąca. Na rozgrzanej patelni podsmaż na maśle nieco cebuli pokrojonej w kostkę oraz poszatkowane grzyby. Dla smaku możesz dodać łyżkę wody z namaczania grzybów. Dopraw je solą i pieprzem.

Następnie połącz kaszę z grzybami w jeden farsz i nadziewaj nimi liście kapusty. Składaj je tak jak krokiety, by miały zawinięte rogi. Włóż gołąbki do wysokiego naczynia żaroodpornego i zalej koncentratem pomidorowym rozcieńczonym wodą. Zapiecz gołąbki w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. 

Warzywne spaghetti ze szpinakiem i serem feta

Zamiast mięsa, możesz użyć również sera feta. Rodzina szybko przekona się, że potrawy wegetariańskie są nie tylko pożywne, ale również smaczne. Do warzywnego spaghetti potrzebujesz:

  • jednej dużej cukinii,
  • jednej dużej marchewki,
  • dwóch kostek sera feta,
  • dwóch opakowań szpinaku mrożonego lub kilograma świeżych liści, 
  • dwóch ząbków czosnku,
  • dwóch łyżek oliwy,
  • soli i pieprzu do smaku. 

Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię oraz marchew, tak by stworzyć z nich długie paski – zastąpią Ci makaron. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż warzywne paski, by stały się miękkie i odstaw z gazu po kilku minutach – warzywa powinny być lekko twarde. Dopraw je solą i pieprzem. W garnku rozgrzej nieco oliwy i dodaj szpinak. 

 W przypadku mrożonego szpinaku wystarczy włożyć go do garnka i poczekać, aż woda z mrożonki się zredukuje. Cały czas pamiętaj o mieszaniu. Z kolei świeży szpinak należy wcześniej umyć oraz pokroić na mniejsze części, by był rozdrobniony. Podsmaż go do miękkości na patelni lub w garnku. 

Do przygotowanego szpinaku dodaj wyciśnięty ząbek czosnku (jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak, dodaj 4 ząbki). Dopraw szpinak samym pieprzem i dodaj rozkruszoną fetę. Ciepły szpinak z fetą podawaj na warzywnych paskach à la makaron.

Smażony kalafior w cieście

Nie wiesz co na obiad bezmięsny przygotować dla rodziny? Oto pomysł na obiad bezmięsny, który zachwyci całą rodzinę! Smażony kalafior będzie odpowiedni zarówno do obiadu, jak i jako imprezowa przekąska na ciepło. Szykuj notatnik i zapisz potrzebne składniki:

  • surowy kalafior podzielony na różyczki,
  • szklanka mąki,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • jedno jajko,
  • passata pomidorowa i papryczki chili,
  • litr oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku. 

Kalafior ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, następnie osusz go i ostudź. Wymieszaj szklankę mąki z taką samą ilością mleka, dodaj jedno jajko oraz pół szklanki wody gazowanej. Dopraw ciasto solą i pieprzem do smaku.

Rozgrzej olej w garnku i wkładaj do niego różyczki kalafiora umoczone w cieście. Smaż z obu stron na złoty kolor. By równo się usmażyły, warto dodać do garnka nieco więcej oleju. Papryczki chili zmiel za pomocą blendera i dodaj je do passaty pomidorowej. Dodaj tyle papryczek, ile uważasz – pamiętaj, że są bardzo ostre.

Możesz złagodzić ostry smak sosu, dodając papryczki bez nasion oraz nieco cukru. Kalafior można podawać również z ziemniakami i mizerią.

Zdj. główne: Eaters Collective/unsplash.com

Tagi: , ,
Anna Dobrut
Copywriterka, której głównymi tematami do tworzenia treści są moda, newsy, aranżacja wnętrz oraz uroda. Ukończyła filologię polską ze specjalnością redakcyjno-wydawniczą oraz technika usług kosmetycznych. Lubi podróżować i gotować.

Powiązanie artykuły

0 Komentarze

Zostaw komentarz