wtorek, 18 maja, 2021
Banner Top

Codzienne przygotowywanie obiadów spędza sen z powiek niejednej osobie. Bo jak przygotować coś, co będzie jednocześnie smaczne, zdrowe i wykonanie nie zajmie nam pół dnia? Wystarczy odrobina kreatywności i da się to wszystko pogodzić.

Pomysły na szybki rodzinny obiad: dania jednogarnkowe

Obiad to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Powinien być spożywany tuż po południu, gdyż zazwyczaj jest mocno sycący i należy zapewnić organizmowi czas na jego trawienie. Jak w takim razie szybko przygotować obiad dla rodziny po powrocie z pracy? Przed tym wyzwaniem każdego dnia staje wiele kobiet i mężczyzn. Jednym z lepszych pomysłów na przygotowanie smacznego, pożywnego i zdrowego posiłku jest skorzystanie z jednego z przepisów na tzw. dania jednogarnkowe. Są one smaczne i sycące, łatwe i szybkie w przygotowaniu i przy okazji ich przygotowanie nie wymaga użycia wielu naczyń, co zdecydowanie ułatwia sprzątnięcie kuchni po obiedzie.

Przykłady dań jednogarnkowych:

Najlepsze szybkie dania jednogarnkowe to:

  • leczo dyniowe,
  • wiejski kociołek,
  • potrawka z kurczaka,
  • boloński garnek,
  • risotto z pieczarkami.

Obiad w 30 minut: jak go przygotować?

Przygotowanie obiadu w pół godziny to zadanie karkołomne, ale nie niewykonalne. Ważne jest to, aby w domu zawsze znajdowały się podstawowe produkty. Bez odpowiedniego zaopatrzenia nie da się szybko wymyślić czegoś, co zaspokoi głód wszystkich domowników. Zadbajmy o to, by w naszej kuchni zawsze znajdowały się jajka, śmietana, porcja mięsa drobiowego, łosoś, ser i makaron. Te produkty stanowią świetną bazę do wielu dań, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie. Jeśli dodatkowo znajdziemy też inne składniki, możemy zaszaleć i przygotować dania, których dotąd nie próbowaliśmy. 

Szybkie i smaczne makarony

Sycącym szybkim obiadem dla całej rodziny z pewnością będą wszelkiego typu pasty. Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi spaghetti bolognese (które akurat wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie) spaghetti carbonara (które łatwo przyrządzić w pół godziny) czy dobrze znanego makaronu z tuńczykiem. Te dania są proste, smaczne i stosunkowo łatwe w przyrządzeniu. Nie wymagają też od nas siedzenia wielu godzin w kuchni, a zaoszczędzony czas możemy spędzić z bliskimi.

Fot. Danijela Prijovic/Unsplash

Pomysły na szybki obiad dla rodziny: zapiekanki

Dla osób, które mają do wykarmienia większą ilość domowników, a przy okazji dysponują nieco większą inwencją kulinarną, dobrym sposobem na szybki obiad są różnego typu zapiekanki. 

Dlaczego zapiekanki są tak popularne?

Te dania w ostatnich latach zyskują na popularności, a to za sprawą stopniowego odchodzenia od przygotowywania ciężkostrawnych, smażonych potraw, które są mocno piętnowane przez dietetyków i lekarzy. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Zapiekanki warzywne doskonale sprawdzają się w takiej sytuacji. Atutem tego typu dania jest to, że można je przygotować z wyprzedzeniem i zostawić w piekarniku po upieczeniu – pozwoli to zachować mu temperaturę przez długo ponad godzinę.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

A oto przepis na szybką zapiekankę makaronową z pieczarkami:

Składniki: pół opakowania makaronu penne, średnia cebula, 30 dag pieczarek, podwójna pierś z kurczaka, 30 dag żółtego sera, 0,5 szklanki śmietanki kremówki, 2 jajka, mini kulki mozzarelli, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być lekko al dente.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
  3. Pieczarki umyć, pokroić w niedużą kostkę i dodać do cebuli. Całość przyprawić solą i pieprzem.
  4. Pierś oczyścić i pokroić w kostkę. Obtoczyć w przyprawie do gyrosa, a następnie lekko podsmażyć na rozgrzanej patelni.
  5. W miseczce rozkłócić jajka i wymieszać ze śmietaną. Dodać do tego 2/3 startego na tarce sera żółtego. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. 
  6. Do naczynia do zapiekania włożyć odcedzony makaron i zalać go masą jajeczną. Delikatnie wymieszać całość.
  7. Następnie wyłożyć kurczaka i pieczarki. Posypać resztą startego sera i umieścić na wierzchu kulki mozzarelli.
  8. Całość piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Po wyjęciu z pieca można ozdobić posiekanym szczypiorkiem lub zieloną pietruszką. 

Fot. Fauxels/Pexels

Tagi: , , , , , ,
Kamil Michaluk
Historyk i ekonomista, kończy doktorat. Zajął się copywritingiem, bo ceni sobie niezależność, kreatywną pracę i jest ciekawy świata. Pisze teksty dla ogólnopolskich tytułów – najczęściej dotyczące biznesu i kultury, ale też życia codziennego. W wolnych chwilach pasjonat ekologicznych rozwiązań, zwierząt i prac w ogrodzie.

Powiązanie artykuły

0 Komentarze

Zostaw komentarz