Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim sezon na różnego rodzaju zupy krem! Przy panującym na zewnątrz skwarze nie ma nic lepszego niż szybkie danie, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przedstawiamy najlepsze przepisy na zupy krem.
Zupa krem z brokułów
Zielona zupa krem z brokułów to świetne urozmaicenie tygodniowego menu, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli! Do przygotowania tego prostego dania potrzebujesz:
- 2 lub 3 brokuły ok. 1,5kg;
- 1 lub 2 duże cebule;
- kilka ząbków czosnku;
- 2 duże łyżki masła klarowanego;
- śmietankę 30%;
- bulion – ok. 1,5l;
- sól i pieprz.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku również posiekaj na drobne kawałki. Brokuły umyj i potnij na mniejsze różyczki. Następnie weź garnek, w którym chcesz gotować zupę, postaw na średnim ogniu i rozgrzej w nim masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzuć do środka pokrojony czosnek i cebulę.
Smaż tak długo, aż cebula uzyska złoty kolor, po czym dorzuć wcześniej przygotowany brokuł. Smaż przez około 30 sekund, a zaraz po tym wlej bulion. Gotuj około 20–30 minut do momentu, w którym brokuły będą miękkie, a później wszystko zmiksuj na gładką masę. Aby zagęścić zupę, dodaj śmietankę 30% wedle uznania oraz dopraw.
Gotową zupę możesz podawać z grzankami lub chlebkiem czosnkowym.
Gazpacho, czyli hiszpańska zupa krem z pomidorów
Do przygotowania tej orzeźwiającej zupy krem z pomidorów potrzebujesz:
- 2 kg pomidorów;
- 1 małego świeżego ogórka;
- pół czerwonej papryki;
- 1 małą cebulę;
- przyprawę chili;
- dwie łyżki soku z limonki lub cytryny;
- łyżkę octu winnego;
- około czterech łyżek oliwy;
- soli i pieprzu;
- kilku ząbków czosnku;
- kilku bułek lub kromek białego chleba.
Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skóry. Później obierz i pokrój cebulę, czosnek oraz ogórek. Posiekaj także paprykę i porwij na drobne kawałki wybrane przez siebie pieczywo.
Wszystkie elementy wrzuć do garnka, dodaj sok z cytryny, ocet, chili, oliwę oraz sól i pieprz. Następnie wszystko razem dokładnie zmiksuj i chłodź przez około 2 godziny. Możesz dodać również odrobinę cukru. Dodatkowo możesz podawać tę zupę z serem feta.
Grecka zupa krem z cukinii
Ta zimna zupa krem z cukinii jest niezwykle prosta do przygotowania! Potrzebujesz:
- 2 duże cukinie;
- 3 małe cebule;
- 5 ząbków czosnku;
- 150 g selera naciowego;
- 80 ml oliwy z oliwek;
- 50 g świeżego tymianku;
- 50 g świeżej mięty;
- 50 g świeżego oregano;
- 4 bułki kajzerki lub kilka kromek białego pieczywa;
- 800 g jogurtu greckiego;
- 40 ml zimnej wody;
- 25 ml octu jabłkowego;
- kilka pomidorków cherry;
- sól i pieprz.
Obierz cukinię ze skóry i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z czosnkiem i cebulą. Pokrój seler naciowy i drobno posiekaj zioła. Wrzuć wszystko do garnka, dodaj oliwę i wymieszaj.
Środek bułek piecz z ziołami w temperaturze 200 stopni przez 5 minut. Następnie dodaj to do garnka, po czym zblenduj wszystko z jogurtem, wodą, solą i octem. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj połówkami pomidorków.
Tak przygotowaną zupę krem dodatkowo możesz udekorować rzodkiewką i cienkimi plasterkami cukinii.
Delikatna zupa krem z kalafiora
Do tej niezwykle pysznej zupy krem z kalafiora potrzebujesz następujących składników:
- 1 duży kalafior – ok. 1 kg;
- kilka ziemniaków – ok. pół kilograma;
- 800 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki masła klarowanego;
- 2 duże cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- śmietany kremówki 30%;
- soli i pieprzu;
- cukru;
- gałki muszkatołowej.
Cebule, czosnek i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Kalafior dokładnie umyj i potnij na małe różyczki. Cebulę oraz czosnek podsmaż na maśle klarowanym. Gdy uzyskasz złoty kolor, wrzuć pokrojony kalafior i ziemniaki. Smaż wszystko przez około minutę, a następnie dolej bulion.
Gotuj do momentu, w którym ziemniaki oraz kalafior zmiękną. Zmiksuj wszystko, po czym dodaj śmietanę i wszystkie przyprawy. Zupa krem jest gotowa, gdy odpowiednio zgęstnieje.
Zupa krem z białych warzyw
Ta niesamowita zupa krem z białych warzyw zachwyci niejednego smakosza, do jej przygotowania potrzebujesz:
- 1 kalafiora;
- białej części jednego dużego pora;
- 3 dużych cebul;
- kilku ziemniaków – ok. 0,5 kg;
- pół korzenia selera;
- 3 korzenie pietruszki;
- kilku ząbków czosnku;
- około litra wody lub bulionu;
- 200 g śmietany;
- 3 łyżek masła klarowanego;
- 5 łyżek oliwy z oliwek;
- 5 łyżek soku z cytryny;
- soli i pieprzu;
- gałki muszkatołowej;
- imbiru;
- odrobiny kminu rzymskiego.
Wszystkie warzywa pokrój na drobne kawałki. Cebule, imbir i czosnek podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym z oliwą. Dorzuć resztę warzyw i smaż je przez około pół minuty. Następnie zalej je wodą lub bulionem i gotuj przez 30 minut. Zaraz po tym zmiksuj wszystko, dodaj śmietanę, przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Smaczna zupa krem z pieczarek
Ta unikatowa zupa krem z pieczarek to bezdyskusyjnie jedno z najlepszych dań na szybki, letni obiad. Do przygotowania lekkiej i niezwykle sycącej potrawy potrzebujesz:
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 cebule;
- 1 pora;
- 1 kg pieczarek;
- 1 marchewki;
- 1 pietruszki;
- 2 dużych ziemniaków;
- 1 litra bulionu lub wody;
- 200 ml śmietanki 30%;
- startej mozzarelli.
Obierz warzywa ze skóry i pokrój na kawałki. Cebule i pieczarki podsmaż na oliwie. Dodaj resztę warzyw i smaż przez chwilę, a następnie dolej bulionu lub wody. Na koniec zmiksuj wszystko i dolej śmietankę. Przed podaniem posyp serem.
Smacznego!
Zdjęcie główne: Nataliya Vaitkevich/Pexels
0 Komentarze