Na co zwrócić uwagę, zamawiając tort ślubny?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Dzień ślubu to dla wielu młodych par jeden z najważniejszych momentów w życiu, dlatego warto zadbać o każdy szczegół wesela. Jednym z kluczowych elementów jest wybór tortu. Na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? 

Zamawiaj z dużym wyprzedzeniem

Zanim wybierzesz konkretny tort weselny, warto dokładnie zapoznać się z ofertą kilku cukierni. Większość z nich w sezonie ślubnym ma napięty grafik, dlatego zamówienia przyjmują z dużym wyprzedzeniem. Im wcześniej zamówisz, tym większą masz gwarancję, że cukiernia dopilnuje umówionego terminu. Wybieranie tortu na krótko przed ślubem może sprawić, że nie będzie można skorzystać z najlepszych cukierni, co dostarczy przedślubnego stresu. Umawiając się na spotkanie w cukierni, warto zapytać o wszystkie szczegóły dotyczące nie tylko samego wypieku, ale także kosztu dostawy, sposobu dowozu, certyfikatu jakości oraz możliwości degustacji różnych smaków. Wcześniejsze zamówienie sprawi, że na wszystkie te elementy będzie czas w różnych wybranych lokalizacjach.

Uniwersalny smak 

Kolejnym elementem, który może być nieco problematyczny, jest dobór smaku. Wiadomo, że nie da się dopasować do gustu każdego z gości weselnych, jednak można postawić na klasyczne, sprawdzone smaki. Do najbardziej powszechnych można zaliczyć czekoladowy, królewski czy ciasteczkowy. W upalne dni świetnie sprawdzają się owocowe wersje, na przykład z brzoskwiniami, malinami czy truskawkami. Jeśli tort ma być piętrowy, można wybrać kilka smaków, tak by każdy z gości mógł zdecydować, która opcja najbardziej mu odpowiada. 

Wygląd i personalizacja tortu

Jedna z najprzyjemniejszych części związanych z wyborem tortu weselnego. Obecne możliwości cukiernicze pozwalają na stworzenie ciasta, które samo w sobie będzie niepowtarzalną ozdobą ślubu. Dowolny kształt, wielkość, kolorystyka i dekoracje umożliwiają stworzenie oryginalnego tortu, który będzie pasował nie tylko do wystroju sali ślubnej, ale także stylu ślubu, a nawet sukienki panny młodej. W każdym sezonie ślubnym zmieniają się trendy co do kolorystyki tortu. Coraz częściej odchodzi się od klasycznej bieli, czerni czy nawet czerwieni, a stawia się na kolorowe torty, które dopełniają dekorację sali.

Popularnym rozwiązaniem jest także wykorzystanie czekolady jako głównej ozdoby. Można na przykład oblać ciasto jednolitą ciemną czekoladą i wykończyć je jedynie delikatniejszymi dodatkami, na przykład kwiatowymi. Dobrym pomysłem jest udekorowanie tortu – przynajmniej w kwestii kilku akcentów kolorystycznych – ozdobami w kolorze odpowiadającym dodatkom ubrań pary młodej. W tym celu można zostawić w cukierni kawałek materiału albo wzornika z kolorem muchy pana młodego czy bukietu panny młodej. 

Alternatywne rozwiązanie 

W dobie pandemii koronawirusa wykształciła się także nowoczesna forma tortu. Na stelażu, na którym standardowo pojawia się imponujący wypiek, można ułożyć mini torciki, tarty czy babeczki, które następnie w gotowych porcjach rozdaje się gościom weselnym. Takie rozwiązanie pozwala na pomieszanie kilku smaków i stworzenie niepowtarzalnej dekoracji. Niektóre pary decydują się na zamówienie małego tortu ślubnego, tak by mogli symbolicznie pokroić go i zachować weselną tradycję, jednak wokół niego ustawione są mniejsze wypieki dla każdego z gości.

Zdj. główne: David Holifield/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*