Co przygotować na walentynkową kolację?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Walentynki są doskonałą okazją do przygotowania swojej drugiej połówce romantycznej kolacji. Wcale nie musisz stać godzinami w kuchni, aby zrobić smaczne i zdrowe dania. Wybór menu zależy przede wszystkim od Waszych preferencji kulinarnych.

Jakie menu na walentynkową kolację?

Kolacja może się składać z paru dań, pamiętaj jednak, aby były one niezbyt duże i dosyć lekkie. Na przystawkę możesz podać klasyczne krewetki z sosem jogurtowym czy miodowo-paprykowym albo zdrową sałatkę z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą. 

Na drugie danie sprawdzi się tradycyjna lasagna czy pyszne naleśniki z delikatnym sosem. Do posiłku warto oczywiście przygotować odpowiednie wino czy szampana. Istotne jest przede wszystkim to, aby dania było odpowiednio skonstruowane w ten sposób, aby móc spędzać czas we dwoje bez konieczności odchodzenia cały czas od stołu i przygotowywania kolejnych punktów menu.

Na kolację walentynkową strzałem w dziesiątkę są również wszelakiej maści koktajle owocowe czy warzywne. Ciekawą propozycją będą również kolorowe i fantazyjne drinki bez alkoholu.

Fot. Andrea Piacquadio/Pexels

Postaw na afrodyzjaki

Potrawy na walentynkową kolację powinny zachwycać nie tylko samym zapachem, ale także swoim wyglądem. Nie można wyobrazić sobie romantycznych dań bez uwzględnienia afrodyzjaków. Wybierz więc takie produkty jak: truskawki, trufle, owoce morza (krewetki, ostrygi, kalmary, homary), befsztyki, cynamon, chili. Polecane są również dodające koloru daniom cytrusy i papryki. 

Na zmysły zadziała również alkohol, jednak z nim nie wolno przesadzać. W niewielkich ilościach pobudza, jednak w większych dawkach działa niekorzystnie na libido i usypia. Zadbaj nie tylko o sam jadłospis, ale również o całą oprawę. Koniecznie zapal świece, stół udekoruj płatkami róż, wybierz również ładne serwetki. To wyjątkowy dzień, wyjmij więc elegancką zastawę stołową i bogato zdobiony obrus.

Deser, czyli dopełnienie walentynkowej kolacji

Nie można wyobrazić sobie walentynek bez czegoś słodkiego. Deser będzie zwieńczeniem całego przygotowanego przez Ciebie menu. Romantyczne, niewielkie słodycze jeszcze bardziej osłodzą ten czas spędzony we dwoje. 

Możesz przygotować klasyczny wypiek w kształcie serca, na przykład sernik, babeczki, muffinki, kruche ciasteczka, ciasto z truskawkami. Dobrą propozycją będzie również zrobienie tortu z pysznymi kremami, oczywiście ozdobionego owocami i bitą śmietaną. Na torcie można umieścić dowolny, spersonalizowany napis, który wykonasz na przykład polewą czy lukrem. Do przygotowania walentynkowych słodkości przydadzą Ci się formy do ciast, tortownice, wykrawacze do ciastek w kształcie serca czy wałki dekoracyjne. 

Jeśli nie przepadacie za ciastami, na deser możesz przygotować lody w ładnej miseczce, a dodatkowo udekorować je serduszkiem z płatka czekolady. Bardziej oryginalnym pomysłem jest przygotowanie aromatycznego czekoladowego fondue. Spływająca czekolada, w której możecie zanurzyć dowolne owoce, doskonale pobudzi wszystkie zmysły. Jako deser mogą również posłużyć zwykle truskawki z bitą śmietaną lub zamoczone w czekoladzie.

O czym należy pamiętać?

Jeśli chcesz odnieść sukces i cieszyć się udanym wieczorem z najbliższą osobą, postaw na dania kolorowe, lekkostrawne i lekkie. Powinny być bardzo aromatyczne i różnorodne. Nie planuj nigdy smażonych, tłustych i ciężkich dań, gdyż doprowadzą one do obniżenia libida.

Uczucie ciężkości i wzdęty brzuch popsują wszystkie romantyczne chwile. Na kolację walentynkową nie poleca się produktów bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Mają one negatywny wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu.

Po jakie napoje warto sięgać w walentynki?

Do kolacji walentynkowej można podawać różne napoje. Wiele zależy od rodzaju spożywanych dań, ale i od własnych preferencji. Polecane są między innymi takie napoje jak: kawa, kakao, czekolada, szampan, wino. Co ważne, alkohol powinien być podawany w umiarkowanych ilościach. W niewielkiej dawce jest on swego rodzaju afrodyzjakiem, dzięki niemu krew zaczyna szybciej krążyć w organizmie. Spożywany w nadmiarze wywołuje ociężałość, oprócz tego wypłukuje z organizmu magnez.

Fot. Sharon Mccutcheon/Unsplash

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*