sobota, 18 września, 2021
Banner Top

Artykuł sponsorowany

Na temat kawy krąży wiele mitów, które przedstawiają ją w bardzo niekorzystnym świetle. Mówi się, że wychładza ona organizm, osłabia przyswajalność wapnia, przez co przyczynia się do łamliwości kości, że wypłukuje z organizmu magnez oraz może doprowadzić do zawału. Demonizowanie kawy trwa od wielu lat, dlatego te mity funkcjonują bardzo żywo w świadomości społeczeństwa, jednak w 2012 roku kawa została przez Światową Organizację Zdrowia wpisana na listę produktów działających prozdrowotnie. Jak to więc jest z tą kawą? Oto kilka właściwości kawy, o których warto wiedzieć.

Kawa jest antyoksydantem

Kawa, czyli palone ziarna kawowca, jest bardzo silnym antyoksydantem. Im mniej palone, czyli przetworzone są ziarna, tym mocniejsze działanie przeciwutleniaczy. Antyoksydanty są niezwykle ważne w diecie, ponieważ ograniczają one mutacje i rozwój komórek nowotworowych, dzięki czemu obniżają ryzyko zachorowania na raka. Działają także zdrowo i przeciwstarzeniowo na skórę, ponieważ opóźniają procesy starzenia w organizmie. Picie kawy jest więc naturalnym sposobem nie tylko na obudzenie się rano, lecz także na prewencję chorób nowotworowych oraz starzenia się organizmu, w tym skóry. Kawy ziarniste w limitowanej edycji MK Cafe, dostępne są w różnych stopniach spalenia, dzięki czemu możesz wybrać taką, która jest najzdrowsza i zawiera najwięcej antyoksydantów. 

Kawa chroni układ krążenia 

Dzięki bogactwu antyoksydantów oraz żelaza, kawa ma bardzo podobne właściwości do kakao, o którym przecież mówi się, że jest bardzo zdrowe. Zarówno ziarna kakaowca, jak i kawowca działają ochronnie na układ krążenia, dostarczając krwi żelaza, regulując (wcale nie radykalnie podnosząc) ciśnienie krwi, oraz stymulując regularną pracę serca. Dla osób chorujących na chorobę wieńcową, zmagających się z chorobami serca lub naczyń krwionośnych, filiżanka kawy lub dwie dziennie, mogą zadziałać bardzo pozytywnie na organizm. Oczywiście zanim zaczniesz pić kawę, skonsultuj się ze swoim lekarzem, ponieważ każdy człowiek i każda jego choroba jest inna, wyjątkowa i może mieć inny przebieg. Świetnej jakości kawę możesz kupić na stronie https://mkfresh.pl/

Fot. chayathon2000/Adobe Stock

Wartości odżywcze w kawie

Kawa sama w sobie, czarna i gorzka, prawie że nie ma kalorii, można pić ją bezkarnie. Oczywiście wszelkie dodatki, takie jak mleko, śmietanka czy cukier, tę kaloryczność podnoszą. Zawiera ona szerokie spektrum witamin z grupy B, odpowiedzialnych za wygląd skóry, dobre samopoczucie oraz odporność i funkcjonowanie organów oczyszczających organizm z toksyn, czyli nerek i wątroby. Wbrew powielanym w kółko przez lata mitom, kawa zawiera też magnez i dostarcza go organizmowi, więc nie musisz bać się o jego niedobór, jeśli jesteś kawoszem. Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że przeciętny, zdrowy człowiek nie tylko może, ale nawet powinien, pić co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie. Kawy jednorodne MK Cafe z różnych stron świata zawierają dodatkowo, w zależności od tego, gdzie były uprawiane, inne wartości odżywcze i minerały. 

Picie kawy przy nadciśnieniu

Wiele osób cierpiących na nadciśnienie boi się pić kawy, ponieważ podnosi ona ciśnienie. Owszem, robi to, ale bardzo delikatnie i powoli. W przeciwieństwie do napojów energetycznych, które dają nagły wyrzut energii i podnoszą ciśnienie w radykalny sposób, kawa bardziej reguluje, niż podnosi ciśnienie. Rano, kiedy Twoje ciśnienie jest niskie i trudno Ci się obudzić, kawa, dzięki zawartości kofeiny podnosi ciśnienie krwi do pułapu, który potrzebny jest do zdrowego funkcjonowania na co dzień. Ważne tylko, by przy nadciśnieniu kawy nie nadużywać, dwie lub trzy małe kawki dziennie w zupełności wystarczą.

Zdjęcie główne: Fot. Tiero/Adobe Stock

Tagi: ,
Aleksandra Nowak
Mimo że jest początku drogi związanej z copywritingiem, stale podnosi swoje umiejętności w tym zakresie. Lubi pisać kreatywnie na każdy temat. Poza pracą uwielbia odpoczywać na Mazurach.

Powiązanie artykuły

Brak artykułów

0 Komentarze

Zostaw komentarz