Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim sezon na różnego rodzaju zupy krem! Przy panującym na zewnątrz skwarze nie ma nic lepszego niż szybkie danie, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przedstawiamy najlepsze przepisy na zupy krem.
Zielona zupa krem z brokułów to świetne urozmaicenie tygodniowego menu, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli! Do przygotowania tego prostego dania potrzebujesz:
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku również posiekaj na drobne kawałki. Brokuły umyj i potnij na mniejsze różyczki. Następnie weź garnek, w którym chcesz gotować zupę, postaw na średnim ogniu i rozgrzej w nim masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzuć do środka pokrojony czosnek i cebulę.
Smaż tak długo, aż cebula uzyska złoty kolor, po czym dorzuć wcześniej przygotowany brokuł. Smaż przez około 30 sekund, a zaraz po tym wlej bulion. Gotuj około 20–30 minut do momentu, w którym brokuły będą miękkie, a później wszystko zmiksuj na gładką masę. Aby zagęścić zupę, dodaj śmietankę 30% wedle uznania oraz dopraw.
Gotową zupę możesz podawać z grzankami lub chlebkiem czosnkowym.
Do przygotowania tej orzeźwiającej zupy krem z pomidorów potrzebujesz:
Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skóry. Później obierz i pokrój cebulę, czosnek oraz ogórek. Posiekaj także paprykę i porwij na drobne kawałki wybrane przez siebie pieczywo.
Wszystkie elementy wrzuć do garnka, dodaj sok z cytryny, ocet, chili, oliwę oraz sól i pieprz. Następnie wszystko razem dokładnie zmiksuj i chłodź przez około 2 godziny. Możesz dodać również odrobinę cukru. Dodatkowo możesz podawać tę zupę z serem feta.
Ta zimna zupa krem z cukinii jest niezwykle prosta do przygotowania! Potrzebujesz:
Obierz cukinię ze skóry i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z czosnkiem i cebulą. Pokrój seler naciowy i drobno posiekaj zioła. Wrzuć wszystko do garnka, dodaj oliwę i wymieszaj.
Środek bułek piecz z ziołami w temperaturze 200 stopni przez 5 minut. Następnie dodaj to do garnka, po czym zblenduj wszystko z jogurtem, wodą, solą i octem. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj połówkami pomidorków.
Tak przygotowaną zupę krem dodatkowo możesz udekorować rzodkiewką i cienkimi plasterkami cukinii.
Do tej niezwykle pysznej zupy krem z kalafiora potrzebujesz następujących składników:
Cebule, czosnek i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Kalafior dokładnie umyj i potnij na małe różyczki. Cebulę oraz czosnek podsmaż na maśle klarowanym. Gdy uzyskasz złoty kolor, wrzuć pokrojony kalafior i ziemniaki. Smaż wszystko przez około minutę, a następnie dolej bulion.
Gotuj do momentu, w którym ziemniaki oraz kalafior zmiękną. Zmiksuj wszystko, po czym dodaj śmietanę i wszystkie przyprawy. Zupa krem jest gotowa, gdy odpowiednio zgęstnieje.
Ta niesamowita zupa krem z białych warzyw zachwyci niejednego smakosza, do jej przygotowania potrzebujesz:
Wszystkie warzywa pokrój na drobne kawałki. Cebule, imbir i czosnek podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym z oliwą. Dorzuć resztę warzyw i smaż je przez około pół minuty. Następnie zalej je wodą lub bulionem i gotuj przez 30 minut. Zaraz po tym zmiksuj wszystko, dodaj śmietanę, przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Ta unikatowa zupa krem z pieczarek to bezdyskusyjnie jedno z najlepszych dań na szybki, letni obiad. Do przygotowania lekkiej i niezwykle sycącej potrawy potrzebujesz:
Obierz warzywa ze skóry i pokrój na kawałki. Cebule i pieczarki podsmaż na oliwie. Dodaj resztę warzyw i smaż przez chwilę, a następnie dolej bulionu lub wody. Na koniec zmiksuj wszystko i dolej śmietankę. Przed podaniem posyp serem.
Smacznego!
Zdjęcie główne: Nataliya Vaitkevich/Pexels