Zupa krem w różnych odsłonach – najlepsze przepisy

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim sezon na różnego rodzaju zupy krem! Przy  panującym na zewnątrz skwarze nie ma nic lepszego niż szybkie danie, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przedstawiamy najlepsze przepisy na zupy krem.

Zupa krem z brokułów

Zielona zupa krem z brokułów to świetne urozmaicenie tygodniowego menu, które pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli! Do przygotowania tego prostego dania potrzebujesz:

  • 2 lub 3 brokuły ok. 1,5kg;
  • 1 lub 2 duże cebule;
  • kilka ząbków czosnku;
  • 2 duże łyżki masła klarowanego;
  • śmietankę 30%;
  • bulion – ok. 1,5l;
  • sól i pieprz.

Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku również posiekaj na drobne kawałki. Brokuły umyj i potnij na mniejsze różyczki. Następnie weź garnek, w którym chcesz gotować zupę, postaw na średnim ogniu i rozgrzej w nim masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzuć do środka pokrojony czosnek i cebulę. 

Smaż tak długo, aż cebula uzyska złoty kolor, po czym dorzuć wcześniej przygotowany brokuł. Smaż przez około 30 sekund, a zaraz po tym wlej bulion. Gotuj około 20–30 minut do momentu, w którym brokuły będą miękkie, a później wszystko zmiksuj na gładką masę. Aby zagęścić zupę, dodaj śmietankę 30% wedle uznania oraz dopraw.

Gotową zupę możesz podawać z grzankami lub chlebkiem czosnkowym.

Gazpacho, czyli hiszpańska zupa krem z pomidorów

Do przygotowania tej orzeźwiającej zupy krem z pomidorów potrzebujesz:

  • 2 kg pomidorów;
  • 1 małego świeżego ogórka;
  • pół czerwonej papryki;
  • 1 małą cebulę;
  • przyprawę chili;
  • dwie łyżki soku z limonki lub cytryny;
  • łyżkę octu winnego;
  • około czterech łyżek oliwy;
  • soli i pieprzu;
  • kilku ząbków czosnku;
  • kilku bułek lub kromek białego chleba.

Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skóry. Później obierz i pokrój cebulę, czosnek oraz ogórek. Posiekaj także paprykę i porwij na drobne kawałki wybrane przez siebie pieczywo. 

Wszystkie elementy wrzuć do garnka, dodaj sok z cytryny, ocet, chili, oliwę oraz sól i pieprz. Następnie wszystko razem dokładnie zmiksuj i chłodź przez około 2 godziny. Możesz dodać również odrobinę cukru. Dodatkowo możesz podawać tę zupę z serem feta.

Fot. Foodie Factor/Pexels

Grecka zupa krem z cukinii

Ta zimna zupa krem z cukinii jest niezwykle prosta do przygotowania! Potrzebujesz:

  • 2 duże cukinie;
  • 3 małe cebule;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 150 g selera naciowego;
  • 80 ml oliwy z oliwek;
  • 50 g świeżego tymianku;
  • 50 g świeżej mięty;
  • 50 g świeżego oregano;
  • 4 bułki kajzerki lub kilka kromek białego pieczywa;
  • 800 g jogurtu greckiego;
  • 40 ml zimnej wody;
  • 25 ml octu jabłkowego;
  • kilka pomidorków cherry;
  • sól i pieprz.

Obierz cukinię ze skóry i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z czosnkiem i cebulą. Pokrój seler naciowy i drobno posiekaj zioła. Wrzuć wszystko do garnka, dodaj oliwę i wymieszaj.

Środek bułek piecz z ziołami w temperaturze 200 stopni przez 5 minut. Następnie dodaj to do garnka, po czym zblenduj wszystko z jogurtem, wodą, solą i octem. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekoruj połówkami pomidorków.

Tak przygotowaną zupę krem dodatkowo możesz udekorować rzodkiewką i cienkimi plasterkami cukinii.

Delikatna zupa krem z kalafiora

Do tej niezwykle pysznej zupy krem z kalafiora potrzebujesz następujących składników:

  • 1 duży kalafior – ok. 1 kg;
  • kilka ziemniaków – ok. pół kilograma;
  • 800 ml bulionu warzywnego;
  • 3 łyżki masła klarowanego;
  • 2 duże cebule;
  • 4 ząbki czosnku;
  • śmietany kremówki 30%;
  • soli i pieprzu;
  • cukru;
  • gałki muszkatołowej.

Cebule, czosnek i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Kalafior dokładnie umyj i potnij na małe różyczki. Cebulę oraz czosnek podsmaż na maśle klarowanym. Gdy uzyskasz złoty kolor, wrzuć pokrojony kalafior i ziemniaki. Smaż wszystko przez około minutę, a następnie dolej bulion.

Gotuj do momentu, w którym ziemniaki oraz kalafior zmiękną. Zmiksuj wszystko, po czym dodaj śmietanę i wszystkie przyprawy. Zupa krem jest gotowa, gdy odpowiednio zgęstnieje.

Zupa krem z białych warzyw

Ta niesamowita zupa krem z białych warzyw zachwyci niejednego smakosza, do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 1 kalafiora;
  • białej części jednego dużego pora;
  • 3 dużych cebul;
  • kilku ziemniaków – ok. 0,5 kg;
  • pół korzenia selera;
  • 3 korzenie pietruszki;
  • kilku ząbków czosnku;
  • około litra wody lub bulionu;
  • 200 g śmietany;
  • 3 łyżek masła klarowanego;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • 5 łyżek soku z cytryny;
  • soli i pieprzu;
  • gałki muszkatołowej;
  • imbiru;
  • odrobiny kminu rzymskiego.

Wszystkie warzywa pokrój na drobne kawałki. Cebule, imbir i czosnek podsmaż na złoty kolor na maśle klarowanym z oliwą. Dorzuć resztę warzyw i smaż je przez około pół minuty. Następnie zalej je wodą lub bulionem i gotuj przez 30 minut. Zaraz po tym zmiksuj wszystko, dodaj śmietanę, przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Smaczna zupa krem z pieczarek

Ta unikatowa zupa krem z pieczarek to bezdyskusyjnie jedno z najlepszych dań na szybki, letni obiad. Do przygotowania lekkiej i niezwykle sycącej potrawy potrzebujesz:

  • 2 łyżek oliwy z oliwek;
  • 2 cebule;
  • 1 pora;
  • 1 kg pieczarek;
  • 1 marchewki;
  • 1 pietruszki;
  • 2 dużych ziemniaków;
  • 1 litra bulionu lub wody;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • startej mozzarelli.

Obierz warzywa ze skóry i pokrój na kawałki. Cebule i pieczarki podsmaż na oliwie. Dodaj resztę warzyw i smaż przez chwilę, a następnie dolej bulionu lub wody. Na koniec zmiksuj wszystko i dolej śmietankę. Przed podaniem posyp serem.

Smacznego!

Zdjęcie główne: Nataliya Vaitkevich/Pexels

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*