Na pewno od czasu do czasu masz ochotę na coś słodkiego. Lato jest idealnym momentem, żeby wykorzystać owoce sezonowe do przygotowania deserów, a zimą łatwiej jest sięgnąć po mrożonki.
Desery owocowe są w większości zdrowe oraz łatwe w przygotowaniu, a także dostarczają wiele wartościowych składników odżywczych. Poniżej znajdziesz przepisy na szybkie i proste w wykonaniu słodkie przekąski.
Domowy kisiel to świetny pomysł na deser owocowy oraz dobra alternatywa dla sklepowego i mniej zdrowego odpowiednika. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz około 400 g świeżych owoców leśnych, które musisz zalać 100 ml wody, a następnie zagotować. Do osłodzenia owoców użyj cukru, miodu lub innego słodzidła. Całość gotuj około 5 minut.
Następnie 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaj ze 100 ml wody. Powstałą zawiesinę wlej do gotujących się owoców i wymieszaj. Kisiel możesz spożywać na gorąco lub na zimno.
W upalne dni warto się schłodzić, sięgając po lodowy deser z owoców. Lody truskawkowe to kolejna propozycja, którą z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Potrzebujesz około 750 g truskawek, które możesz zastąpić innymi owocami, 500 g jogurtu naturalnego, kilku łyżeczek cukru pudru oraz soku z połowy cytryny.
Wszystkie składniki zblenduj ze sobą dokładnie, a następnie uzyskaną masę umieść w foremkach do lodów i wsadź do zamrażalnika. Opcjonalnie, jeśli chcesz dodać lodom więcej świeżości w smaku, dodaj do składników przed blendowaniem kilka listków mięty.
Pudding owocowy z dodatkiem nasion chia to kolejny przepis, który nie powinien sprawić Ci kłopotu. 3 łyżki nasion chia zalej lekko podgrzanym mlekiem krowim lub roślinnym w ilości 250 ml. Następnie dodaj cukier dla smaku, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. W oddzielnej miseczce zblenduj ulubione owoce. Gdy pudding zgęstnieje, przełóż go na zmianę z musem owocowym do pucharków lub szklanek, tworząc kilka warstw. Całość ozdób świeżymi owocami i miętą.
Czas na zapiekany deser, który przygotujesz błyskawicznie. Wykorzystaj około 800 g ulubionych owoców. Przykładowo – pokrój 200 g brzoskwiń w ósemki, 200 g truskawek przekrój na pół oraz przygotuj po 200 g borówek i malin.
Wszystkie owoce przenieś do naczynia żaroodpornego, posyp je cukrem, a następnie przygotuj kruszonkę. W malakserze zmiksuj 2 szklanki płatków owsianych z dodatkiem syropu klonowego, soku z cytryny i 5 łyżek masła. Kruszonkę przełóż na owoce i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.
A może jesteś fanem czekolady? W takim razie ten deser jest dla ciebie! W rondelku roztop 200 g masła z 200 g gorzkiej czekolady i szczyptą soli. 3 jajka zmiksuj z połową szklanki cukru, a następnie do uzyskanej masy wlej rozpuszczone masło z czekoladą i całość wymieszaj.
Dodaj 3 łyżki kakao, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz 140 g mąki pszennej. Całość zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera. Masę przelej do formy lub naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż maliny i pokruszoną czekoladę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 35 minut.
Zdjęcie główne: Trang Doan/pexels.com