Artykuł sponsorowany
Dobra, zdrowa dieta nie może być monotonna ani ograniczona. Im bardziej różnorodnie jesz, tym więcej witamin i składników odżywczych dostarczasz swojemu organizmowi. Jaka powinna być urozmaicona dieta i co warto do niej wprowadzić, aby dbać o swoje zdrowie? Podpowiadamy!
Nie trzeba być profesjonalnym dietetykiem, żeby intuicyjnie stworzyć dla siebie zdrowy plan żywienia. Wystarczy kierować się tym, co podpowiada Ci Twój organizm oraz korzystać z tego, co w danym czasie daje natura. Jedzenie sezonowe jest doskonałym sposobem na to, aby urozmaicić posiłki i zadbać o dostarczenie sobie potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów, bo sezonowe produkty zawierają ich najwięcej. Letnie warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów, które są niezwykle potrzebne, ponieważ zabezpieczają komórki przed chorobami i mutacjami.
Po kolorze danego warzywa lub owoce łatwo można stwierdzić, jaki dobroczynny składnik w nim dominuje. Wysoką zawartość przeciwutleniaczy zwanych antocyjanami, rozpoznasz po ciemnej barwie. Jeżyny, buraki, ciemne winogrona, aronia, a także kawa i czerwone wino są bogate składniki, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Wszelkiego rodzaju zielenina zawiera chlorofil, który jest bardzo zdrowy dla komórek skóry, a także wspomaga regenerację wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn. Kolor czerwony w pomidorach, papryce, truskawkach czy malinach wskazuje na wysoką zawartość likopenu, który podobnie, jak antyoksydanty, chroni przed mutacją komórek, na przykład w stronę chorób nowotworowych.
Wiele diet zakłada różne ograniczenia, jak brak mięsa, glutenu, cukru, tłuszczu, laktozy czy innych składników pokarmowych. Prawda jest jednak taka, że wszystkie te składniki są organizmowi potrzebne i produkty bez laktozy czy bez glutenu powinny jeść tylko osoby, które ich nie tolerują i wymagają specjalnej diety z powodów zdrowotnych. Białko zwierzęce można zastąpić roślinnym, ale nie trzeba tego robić, bo dobrej jakości mięso nie jest niezdrowe ani szkodliwe. Nie musisz więc odmawiać sobie szynki na kanapce czy okazjonalnego schabowego, jeśli masz na nie ochotę. Kluczem do zdrowej i zbilansowanej diety jest jednak umiar, bez którego żadna dieta nie będzie zrównoważona. To samo tyczy się obecności cukru w diecie. Jeśli chcesz zjeść coś słodkiego, nie hamuj się, jednak spróbuj wybierać bardziej wartościowe przekąski. Zamiast batona z karmelem i mleczną czekoladą, postaw raczej na sezamki lub batony musli, które poza cukrem, dostarczą Ci również białka i tłuszczu oraz cennych minerałów.
Twój organizm to najlepszy dietetyk, jeśli nauczysz się słuchać swojego ciała, z łatwością zorientujesz się, czego mu potrzeba. Ochota na gorzką czekoladę? Może brakuje Ci magnezu? Chęć na banany i pomidory? Brak Ci potasu! Jeśli wyciszysz się i posłuchasz, co podpowiada Ci organizm, bardzo szybko zrozumiesz, że to, co nazywa się często zachciankami, może być tak naprawdę podpowiedzią, że czegoś w Twojej diecie brakuje. Nie oznacza to oczywiście, że jeśli masz ochotę na żelki, to brakuje Ci cukru, ale zapotrzebowanie na niektóre składniki może manifestować się właśnie w ten sposób.
Zdjęcie główne: pexels.com/Ruslan Khmelevsky