Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Hiacynt jest rośliną cebulową o wyjątkowo atrakcyjnych kwiatostanach i intensywnym, pięknym zapachu. Wyjątkowy zapach hiacyntów sprawia, że są one wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym. Rośliny te cieszą się w Polsce popularnością, dlatego ich cebule można nabyć w wielu sklepach ogrodniczych. Co trzeba wiedzieć przed rozpoczęciem samodzielnej uprawy?
Hiacynt jest wieloletnią rośliną ozdobną wchodzącą w skład rodziny szparagowatych. Jest spokrewniony między innymi z popularnymi w polskich ogrodach szafirkami, agawą, funkią, a także jukką. Cebule hiacyntów (są one organami spichrzowymi) posiadają różnobarwną łuskę, z której wyrasta gąbik o długości od 20 do 30 centymetrów. Ciemno-zielone, odziomkowe liście są równowąsko-lancetowate. Groniaste kwiatostany mogą zawierać od 5 do 15 kwiatów (liczba kwiatów jest zależna między innymi od odmiany i wielkości cebuli) o różnym zabarwieniu. Spotkamy hiacynty białe, różowe, fioletowe, niebieskie. Kwiaty charakteryzują się intensywnym i bardzo przyjemnym zapachem. Okres kwitnienia hiacyntów rozpoczyna się w lutym i trwa do kwietnia lub maja. Owocem tej rośliny jest kulista torebka. Hiacynty wywodzą się z regionów Morza Śródziemnego, a także Azji Mniejszej. Były znane i cenione już przez starożytnych Greków i Egipcjan.
W Polsce hiacynty uprawiane są na rabatach i obwódkach rabat, a także na balkonach i tarasach.
Jako, że hiacynty uprawiane są dla okazałych kwiatostanów, należy sadzić je na stanowiskach nasłonecznionych (im więcej słońca, tym rośliny będą kwitły obficiej). Wybierajmy stanowiska zaciszne i osłonięte od silnych wiatrów, gdyż te mogłyby połamać łodygi kwiatów.
Odpowiednie dla hiacyntów podłoże powinno być zasobne w składniki odżywcze, przepuszczalne, próchnicze, wilgotne, o pH zbliżonym do obojętnego. Jeżeli ziemia w naszym ogrodzie nie jest najlepszej jakości, przed posadzeniem hiacyntów należy wzbogacić ją kompostem.
Cebule hiacyntów sadzi się w ogrodach jesienią – zazwyczaj od września do października. Sadząc cebule należy pamiętać, żeby umieścić je w glebie na głębokości równej trzykrotnej ich wysokości. Niektórzy ogrodnicy umieszczają cebule w specjalnych metalowych koszyczkach, co ma je chronić przed szkodnikami (na przykład myszami i kretami).
Jeżeli decydujemy się na uprawę hiacyntów w domu, postarajmy się umieścić je w słonecznym, ale nie nadmiernie nagrzanym miejscu (wysokie temperatury sprawiają, że rośliny bardzo szybko przekwitają). Doniczka dla hiacyntów powinna być niewielka, a podłoże lekkie i przepuszczalne.
Zabiegami pielęgnacyjnymi niezbędnymi w przypadku hiacyntów są: regularne podlewanie, nawożenie (wybieramy nawozy o dużej zawartości azotu), odchwaszczanie, ściółkowanie (jest ono niezbędne w przypadku odmian hiacyntów wykazujących słabszą odporność na mróz). Należy również pamiętać o usuwaniu przekwitłych kwiatostanów.
Doświadczeni ogrodnicy zalecają wykopywanie hiacyntów na zimę i sadzenie ich każdego roku w innym miejscu, gdyż może to zapobiec chorobom roślin i atakom szkodników.
Kupując cebule hiacyntów warto się upewnić, że pochodzą one od renomowanych producentów. Daje nam to gwarancję, że zostały pozyskane z kontrolowanych upraw. Cebule powinny być zdrowe, jędrne, bez plam i pleśni. Warto jest wybierać cebule jak największe, gdyż wydają one rośliny, które zawierają dużą ilość kwiatów.
Fot.: materiał prasowy Klienta.