Wesele to jedno z najważniejszych wydarzeń w związku dwojga kochających się ludzi, wyznaczające początek nowego etapu w ich życiu. Chciałoby się, aby ta doniosła chwila została zapamiętana na długie lata. Dobrze przemyślane menu na wesele to gwarancja wyjątkowej atmosfery. Co powinno się w nim znaleźć? Przeczytaj!
W pierwszej kolejności należy potwierdzić obecność wszystkich zaproszonych gości i z zatwierdzoną listą udać się do restauracji, aby zarezerwować przyjęcie weselne razem z menu na konkretną datę. Wskazane jest też prześledzenie listy zaproszonych osób,aby określić, ile jest wśród nich mężczyzn, kobiet i dzieci. Analiza listy gości ułatwi podjęcie decyzji odnośnie tego, co powinno się znaleźć w menu weselnym..
Dla osobników płci męskiej porcje są zwykle nieco większe niż dla kobiet, a dla dzieci – najmniejsze. Dobrze jest też poznać preferencje gości, aby znaleźć równowagę w karcie dań i trafić w gusta wszystkich zaproszonych osób. Lista gości ma jeszcze tę zaletę, że pomaga wyodrębnić określone grupy, na przykład wegetarian, alergików, cukrzyków itd. Takie osoby można posadzić przy jednym stole i zaoferować im indywidualne potrawy.
Jeśli przyjęcie weselne będzie się odbywać w restauracji, konsultant i szef kuchni zaoferują narzeczonym swoją pomoc w ułożeniu menu weselnego. Można wybrać dogodne rozwiązania z ich listy albo sporządzić własną kartę dań, uwzględniając możliwości lokalu. Niezależnie od tego, jaki wariant wybiorą narzeczeni, w weselnym menu nie może zabraknąć „żelaznych” pozycji.
Przystawki to potrawy, które stoją na stole już w momencie, gdy goście wchodzą na salę. Zaliczają się do nich deski serów i mięs, śledzie, ryba po grecku, galaretki drobiowe i rybne, warzywa marynowane, oliwki. Tego rodzaju przysmaki muszą się znaleźć na każdym stoliku. Jeśli chcesz wykazać się oryginalnością, możesz wybrać w charakterze przekąski kulki serowe posypane zieleniną lub zmielonymi orzechami.
Zimne przekąski to także sałatki. Dobrze, aby pojawiły się na stołach w kilku odsłonach: mięsnej, warzywnej i na przykład grzybowej. Mogą to być odpowiednio sałatka po królewsku, sałatka grecka i pieczarkowa.
Żadna uroczystość nie może się obejść bez dania głównego. Przeważnie jest nim mięso lub ryba oraz dodatki. Z reguły większość gości wybiera mięso, gdyż jest uniwersalne i poza jaroszami odpowiada wszystkim. Dodatkiem do polędwicy, rolady czy schabu mogą być grillowane warzywa, ziemniaki gotowane w wodzie, frytki albo kluski śląskie. Do dania głównego podaje się też bukiet świeżych surówek i różne sosy. Najlepiej, żeby na stole było ich kilka do wyboru: klasyczny pomidorowy, czosnkowy czy serowy.
Tort to nieodłączny element wesela, bez którego przyjęcie wydawałoby się niepełne. Serwowany po obiedzie, bliżej północy lub gdzieś pośrodku, przed oczepinami, jest słodkim przerywnikiem w weselnych tańcach i zabawach. Uroczyste krojenie tortu kończy część oficjalną przyjęcia, po której niektórzy goście, zwłaszcza ci starsi i młodsi, udają się do domów.
Poza tym zestawem potraw na weselnym stole nie może zabraknąć chleba, owoców i napojów. Wybierając owoce, warto uwzględnić porę roku, w czasie której odbywać się będzie przyjęcie weselne. Latem i wczesną jesienią do menu warto włączyć sezonowe owoce, a późną jesienią i zimą można pokusić się o nieco egzotyki na stołach. Z napojów poza alkoholem należy zadbać o kawę, herbatę, wodę niegazowaną i soki owocowe.
Zdj. główne: Victoria Priessnitz/unsplash.com