Codzienne przygotowywanie obiadów spędza sen z powiek niejednej osobie. Bo jak przygotować coś, co będzie jednocześnie smaczne, zdrowe i wykonanie nie zajmie nam pół dnia? Wystarczy odrobina kreatywności i da się to wszystko pogodzić.
Obiad to jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Powinien być spożywany tuż po południu, gdyż zazwyczaj jest mocno sycący i należy zapewnić organizmowi czas na jego trawienie. Jak w takim razie szybko przygotować obiad dla rodziny po powrocie z pracy? Przed tym wyzwaniem każdego dnia staje wiele kobiet i mężczyzn. Jednym z lepszych pomysłów na przygotowanie smacznego, pożywnego i zdrowego posiłku jest skorzystanie z jednego z przepisów na tzw. dania jednogarnkowe. Są one smaczne i sycące, łatwe i szybkie w przygotowaniu i przy okazji ich przygotowanie nie wymaga użycia wielu naczyń, co zdecydowanie ułatwia sprzątnięcie kuchni po obiedzie.
Najlepsze szybkie dania jednogarnkowe to:
Przygotowanie obiadu w pół godziny to zadanie karkołomne, ale nie niewykonalne. Ważne jest to, aby w domu zawsze znajdowały się podstawowe produkty. Bez odpowiedniego zaopatrzenia nie da się szybko wymyślić czegoś, co zaspokoi głód wszystkich domowników. Zadbajmy o to, by w naszej kuchni zawsze znajdowały się jajka, śmietana, porcja mięsa drobiowego, łosoś, ser i makaron. Te produkty stanowią świetną bazę do wielu dań, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie. Jeśli dodatkowo znajdziemy też inne składniki, możemy zaszaleć i przygotować dania, których dotąd nie próbowaliśmy.
Sycącym szybkim obiadem dla całej rodziny z pewnością będą wszelkiego typu pasty. Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi spaghetti bolognese (które akurat wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie) spaghetti carbonara (które łatwo przyrządzić w pół godziny) czy dobrze znanego makaronu z tuńczykiem. Te dania są proste, smaczne i stosunkowo łatwe w przyrządzeniu. Nie wymagają też od nas siedzenia wielu godzin w kuchni, a zaoszczędzony czas możemy spędzić z bliskimi.
Dla osób, które mają do wykarmienia większą ilość domowników, a przy okazji dysponują nieco większą inwencją kulinarną, dobrym sposobem na szybki obiad są różnego typu zapiekanki.
Te dania w ostatnich latach zyskują na popularności, a to za sprawą stopniowego odchodzenia od przygotowywania ciężkostrawnych, smażonych potraw, które są mocno piętnowane przez dietetyków i lekarzy. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Zapiekanki warzywne doskonale sprawdzają się w takiej sytuacji. Atutem tego typu dania jest to, że można je przygotować z wyprzedzeniem i zostawić w piekarniku po upieczeniu – pozwoli to zachować mu temperaturę przez długo ponad godzinę.
A oto przepis na szybką zapiekankę makaronową z pieczarkami:
Składniki: pół opakowania makaronu penne, średnia cebula, 30 dag pieczarek, podwójna pierś z kurczaka, 30 dag żółtego sera, 0,5 szklanki śmietanki kremówki, 2 jajka, mini kulki mozzarelli, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej
Przygotowanie:
Fot. Fauxels/Pexels