Gastronomia w Krakowie – różnorodność smaków i zapachów  

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Zwiedzać można nie tylko zabytkowe miejsca takie jak pałace czy kościoły, ale też lokale gastronomiczne. Jeśli trafi się do właściwych, można zostać mile zaskoczonym nie tylko wystrojem wnętrza, ale przede wszystkim smakiem dania. To na nim zwykle najbardziej nam zależy. Jak ma się gastronomia w Krakowie? W których lokali drzwi warto zapukać? Które regionalne przysmaki cieszą się największym zainteresowaniem zarówno wśród lokalsów, jak i turystów? Odpowiadamy!

Co zjeść w Krakowie?

Krakowska gastronomia jest na wysokim poziomie. To dość ogólne stwierdzenie, które należy wyjaśnić. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że Kraków jako dawna stolica Polski cieszy się dużym zainteresowaniem wśród podróżujących. Stanowią oni większość odwiedzających lokalne restauracje, bary czy kawiarnie. Ich kubki smakowe są wymagające. Nie bardziej jednak niż mieszkańców samego miasta. Zarówno jedni, jak i drudzy, szukają wśród restauracji tych, które oferują najwyższą jakość usług w połączeniu z regionalnym jedzeniem. Co więc dobrze zjeść w Krakowie? Wszystko, co bazuje na lokalnych produktach, takich jak np. suska sechlońska, oscypek, kiełbasy prosto z wędzarni, pstrąg ojcowski czy czosnek galicyjski. 

Fot.: elements.envato.com / MarcoMayer

Gastronomia w Krakowie, podróż czas, start!

Wycieczkę po lokalach gastronomicznych Krakowa warto rozpocząć od włoskich klimatów. To właśnie Ristorante Sant’Antioco cieszy się znakomitymi opiniami. Dotyczą one klimatu, wyglądu restauracji, lokalizacji czy wreszcie samych dań niczym prosto z trattorii. W lokalu tym można skosztować również dań kuchni sycylijskiej oraz Morza Śródziemnego. Czego chcieć więcej?

Kolejnym przystankiem na mapie dobrych smaków znalazła się Salta Resto. To klimatyczne miejsce dla osób lubiących zjeść. Mimo że w menu restauracji znajdują się burgery czy steki, są to starannie przygotowane przez wybitnych kucharzy potrawy. Zdecydowanie odbiegają one smakiem od fast foodu z ulicznej budki. Oprócz przepysznych dań można tu skosztować wina z różnych stron świata.

A gdyby tak przenieść się na chwilę do Grecji, nie opuszczając Krakowa? Nic prostszego! Wystarczy odwiedzić urokliwą kawiarnię pod nazwą Minoas Greek Tavern. Jej mury natychmiast przeniosą Cię w najpiękniejsze uliczki Aten, serwując smaczne dania, niczym prosto od lokalsów. Kolorystyka wnętrza restauracji nie daje zapomnieć, że to wciąż podróż kulinarna po Grecji.

Lista miejsc, gdzie można dobrze zjeść w stolicy Małopolski, nie mogłaby się zamknąć bez tej szczególnej pozycji. Jest nią Bottiglieria 1881. Restauracja z tradycją dla wymagających smakoszy. Zlokalizowano ją na krakowskim Kazimierzu, dzięki czemu wizyta w niej jest idealną wisienką na torcie każdego letniego czy zimowego spaceru w tych okolicach. Szef kuchni serwuje menu degustacyjne z obecnością owoców morza, a także wołowiny. Dla każdego coś dobrego!

Utarło się przekonanie, że Polacy nie lubią się dzielić. Krakowska restauracja Folga przełamuje ten schemat, będąc lokalem foodsharingowym. Można w nim zamówić kilka talerzy na stół i dzielić się dobrociami z innymi. Wszystko po to, aby poznać więcej smaków i zapachów. A przy tym może nawiązać nowe znajomości? W końcu „przez żołądek do serca”! 

Wciąż gastronomia w Krakowie jest dla Ciebie niewiadomą? Odwiedź jeden ze wspomnianych lokali i ciesz się nowym doświadczeniem!

Zdjęcie główne: elements.envato.com / simbiothy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*