Jakie korzyści zdrowotne można odnieść ze spożywania produktów z surowego kakao?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd pochodzi twoje ulubione ciemne czekoladki i jakie zdrowotne korzyści mogą one przynieść? Prawdopodobnie pochodzą one z surowego kakao – składnika, który ma wiele niesamowitych właściwości zdrowotnych. W tym artykule weźmiemy pod lupę to małe ziarno i dowiemy się, jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie surowego kakao.

Zrozumieć moc surowego kakao

Posiadanie w swojej diecie produktów takich jak surowe kakao ma wiele korzyści zdrowotnych. Surowe kakao, zdrowa i pełna wartości odmiana kakao, pochodzi z ziaren kakaowca, drzewa rosnącego w tropikalnych lasach. Jak sugeruje nazwa, surowe kakao nie przechodzi procesu prażenia, co pozwala zachować maksymalną ilość składników odżywczych.

Począwszy od korzeni w dawnych cywilizacjach Azteków i Majów, Kakao BIO od wieków jest cenione za swoją moc i bogactwo nie tylko smaku, ale przede wszystkim korzyści zdrowotnych. Surowe kakao jest pełne antyoksydantów, które pomagają zapobiegać chorobom serca. Zawiera również ważne minerały takie jak magnez i żelazo, a nawet substancje poprawiające nastrój jak teobrominę i fenyletyloaminę. Dzięki tym składnikom odżywczym surowe kakao ma moc, której nie można przecenić.

Wpływ surowego kakao na układ krążenia

Uzupełnianie codziennej diety o surowe kakao może przynieść wiele korzyści dla układu krążenia i ogólnie dla zdrowia serca. Ten magiczny składnik jest bogaty we flawonoidy, które są potężnymi przeciwutleniaczami i mają znaczący wpływ na poprawę krążenia krwi. Działają rozkurczowo na naczynia krwionośne, co pośrednio wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Zdrowie serca jest zdecydowanie wspierane przez surowe kakao, które nie tylko wzmacnia zdrowie naszych naczyń krwionośnych, ale także pomaga w ochronie przed chorobą wieńcową. Dodatkowo błonnik obecny w surowym kakao pomaga w kontrolowaniu poziomu cholesterolu, co z kolei może ograniczyć ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych. Regularne spożywanie surowego kakao może zatem przyczynić się do poprawy ogólnego stanu naszego układu krążenia.

Surowe kakao w poprawie samopoczucia i nastroju

Stosowanie surowego kakao jako składnika diety może przyczynić się do istotnej poprawy samopoczucia i nastroju. Bogate w składniki odżywcze kakao, szczególnie surowe, ma wiele korzyści zdrowotnych. Czekolada z surowego kakao jest wskazana jako naturalne lekarstwo na złe samopoczucie, wpływając korzystnie na nastrój dzięki wysokiej zawartości składników tj. teobromina i fenyletylamina, które naturalnie pobudzają ośrodek przyjemności w mózgu.

Aminokwas tryptofan obecny w surowym kakao jest prekursorem serotoniny, znanego jako hormon szczęścia. Teobromina, związek chemiczny z grupy alkaloidów, dodatkowo działa pobudzająco, co przekłada się na dostarczenie nam energii i poprawienie nastroju. Antyoksydanty obecne w surowym kakao dodatkowo chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki takim właściwościom surowe kakao jest nie tylko smacznym, lecz także zdrowym składnikiem naszej diety. Wpływa korzystnie na nasze samopoczucie, zdecydowanie warto więc sięgnąć po produkty z surowego kakao!.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*