Wegetarianizm może być sposobem na życie, ale również odskocznią od tradycyjnych polskich dań złożonych głównie z mięsa. Oto ciekawe pomysły na obiady bez mięsa, które na pewno zasmakują całej rodzinie!
Gołąbki nie muszą być wykonywane z mięsnym farszem. Bez niego smakują równie dobrze. Do przygotowania wegetariańskich gołąbków potrzebne Ci będą poniższe składniki:
Z kapusty oderwij liście i sparz je, a następnie włóż do garnka z wrzącą wodą. Potrzymaj je do chwili, kiedy staną się miękkie. W tym czasie namocz grzyby – warto zrobić to na dzień przed planowanym obiadem.
Ugotuj kaszę gryczaną tak, by była lekko rozgotowana i lepiąca. Na rozgrzanej patelni podsmaż na maśle nieco cebuli pokrojonej w kostkę oraz poszatkowane grzyby. Dla smaku możesz dodać łyżkę wody z namaczania grzybów. Dopraw je solą i pieprzem.
Następnie połącz kaszę z grzybami w jeden farsz i nadziewaj nimi liście kapusty. Składaj je tak jak krokiety, by miały zawinięte rogi. Włóż gołąbki do wysokiego naczynia żaroodpornego i zalej koncentratem pomidorowym rozcieńczonym wodą. Zapiecz gołąbki w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. To świetny pomysł np. na obiady czwartkowe.
Zamiast mięsa, możesz użyć również sera feta. Rodzina szybko przekona się, że potrawy wegetariańskie są nie tylko pożywne, ale również smaczne. Do warzywnego spaghetti potrzebujesz:
Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię oraz marchew, tak by stworzyć z nich długie paski – zastąpią Ci makaron. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż warzywne paski, by stały się miękkie i odstaw z gazu po kilku minutach – warzywa powinny być lekko twarde. Dopraw je solą i pieprzem. W garnku rozgrzej nieco oliwy i dodaj szpinak.
W przypadku mrożonego szpinaku wystarczy włożyć go do garnka i poczekać, aż woda z mrożonki się zredukuje. Cały czas pamiętaj o mieszaniu. Z kolei świeży szpinak należy wcześniej umyć oraz pokroić na mniejsze części, by był rozdrobniony. Podsmaż go do miękkości na patelni lub w garnku.
Do przygotowanego szpinaku dodaj wyciśnięty ząbek czosnku (jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak, dodaj 4 ząbki). Dopraw szpinak samym pieprzem i dodaj rozkruszoną fetę. Ciepły szpinak z fetą podawaj na warzywnych paskach à la makaron.
Nie wiesz co na obiad bezmięsny przygotować dla rodziny? Oto pomysł na obiad bezmięsny, który zachwyci całą rodzinę! Smażony kalafior będzie odpowiedni zarówno do obiadu, jak i jako imprezowa przekąska na ciepło. Szykuj notatnik i zapisz potrzebne składniki:
Kalafior ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, następnie osusz go i ostudź. Wymieszaj szklankę mąki z taką samą ilością mleka, dodaj jedno jajko oraz pół szklanki wody gazowanej. Dopraw ciasto solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej olej w garnku i wkładaj do niego różyczki kalafiora umoczone w cieście. Smaż z obu stron na złoty kolor. By równo się usmażyły, warto dodać do garnka nieco więcej oleju. Papryczki chili zmiel za pomocą blendera i dodaj je do passaty pomidorowej. Dodaj tyle papryczek, ile uważasz – pamiętaj, że są bardzo ostre.
Możesz złagodzić ostry smak sosu, dodając papryczki bez nasion oraz nieco cukru. Kalafior można podawać również z ziemniakami i mizerią.
Zdj. główne: Eaters Collective/unsplash.com