W jaki sposób nie używać folii aluminiowej?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Folia aluminiowa to produkt, który wykorzystasz zarówno podczas kuchennych czynności, jak i tych zupełnie niezwiązanych z przygotowywaniem posiłków. Z jej pomocą upieczesz mięso, ryby i ziemniaki. Folia doskonale sprawdzi się również do przechowania produktów spożywczych – dzięki niej dłużej pozostaną w pełni świeże. Warto jednak wiedzieć nie tylko, jak używać folii  aluminiowej, lecz także, w jaki sposób jej nie stosować. Przeczytaj artykuł i sprawdź, czy popełniasz błędy, korzystając z omawianego produktu.

Nie używaj folii w mikrofalówce

Folia doskonale nadaje się do pieczenia potraw w piekarniku. Jednak nie należy jej wykorzystywać w kuchence mikrofalowej. Nie ma znaczenia, która strona produktu – błyszcząca czy matowa – znajdzie się na zewnątrz. Fale emitowane przez mikrofalówkę w połączeniu z folią mogą wywołać zbyt intensywne podgrzanie dania, powstanie niebezpiecznych iskier, uszkodzenie mikrofalówki, a nawet pożar. Folia aluminiowa umieszczona w mikrofalówce nie tylko przyczyni się do pojawienia się usterek urządzenia, lecz także negatywnie wpłynie na podgrzewaną potrawę – wchłonie ona aluminium. Jej spożycie wpłynie więc negatywnie na stan zdrowia konsumenta. 

Nie używaj metalowych naczyń z folią

Przykrywanie folią aluminiową metalowych naczyń, takich jak blachy i tace, nie jest dobrym pomysłem. Doprowadzi to do powstania chemicznej reakcji i przeniknięcia niekorzystnych związków do dania. Ponadto zmieni się smak podgrzewanej potrawy. Tak przygotowane danie negatywnie wpłynie na zdrowie spożywającej je osoby.

Nie stosuj folii z produktami o kwaśnym odczynie

Folia aluminiowa nie powinna mieć również styczności z produktami spożywczymi, które mają kwaśny odczyn. Nie wolno nią owijać kiszonych ogórków, cytryny lub keczupu. Może wówczas wytworzyć się  związek chemiczny niekorzystny dla zdrowia. 

Jak się okazuje, folia aluminiowa nie sprawdza się podczas niektórych kuchennych czynności. Co ciekawe, można jej natomiast użyć do pozbycia się ładunków elektrycznych z ubrań, zaostrzenia nożyczek bądź ochrony wnętrza domu przed nadmiernym nagrzaniem latem czy wychłodzeniem w trakcie mroźnej zimy. Folię aluminiową, którą możesz zastosować zarówno w całkowicie standardowy, jak i nietypowy sposób, znajdziesz w sklepie internetowym marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne

Teraz już wiesz, w jaki sposób nie korzystać z folii aluminiowej. Jeśli nie chcesz zaszkodzić swojemu zdrowiu bądź negatywnie wpłynąć na stan mikrofalówki, skorzystaj z naszych rad!

Fot.: Julia Maior/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*