Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Nasiona konopi są bogatym źródłem składników odżywczych. Można je spożywać na surowo lub używać do produkcji mleka, oleju, substytutów sera lub proszku białkowego. Czym jeszcze się charakteryzują? Czy warto włączyć je do swojej diety?
Nasiona konopi nie zawierają psychoaktywnego związku THC znajdującego się w marihuanie. Od wieków nasiona są używane do stosowania doustnego i miejscowego w leczeniu i zapobieganiu niektórym problemom zdrowotnym. Rosnąca liczba współczesnych badań klinicznych potwierdza ich zalety.
Orzechowy smak i wszechstronność nasion konopi sprawiają, że są one również doskonałym substytutem białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych substancji występujących w mięsie i produktach mlecznych. Nasiona konopi mogą być:
• Spożywane na surowo, pieczone lub gotowane,
• Łuskane,
• Tłoczone na zimno do produkcji oleju z nasion konopi,
• Używane do bezmlecznego mleka konopnego i sera konopnego,
30 gramowa porcja (trzy łyżki stołowe) surowych nasion konopi zawiera:
• Kalorie: 166,
• Białko: 9,47 grama,
• Tłuszcz: 14,6 gramów,
• Węglowodany: 2,6 grama,
• Cukier: 0,45 grama.
Nasiona konopi są również dobrym źródłem żelaza, witaminy E, magnezu, manganu, witaminy z grupy B i cynku. Nasiona konopi zawierają również wysoki poziom niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Badania wykazały, że idealny stosunek kwasów tłuszczowych w nasionach konopi wynosi 3 do 1. W tym stosunku kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać zdrowy poziom cholesterolu, funkcjonowanie układu odpornościowego i mogą pomóc w regulacji metabolizmu. Nasiona konopi są doskonałym źródłem białka roślinnego. Zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, a badania sugerują, że zawartość białka konopnego jest dobrze wchłaniana przez nasz organizm.
Rośliny konopi wytwarzają twarde nasiona wielkości ziaren brązowego popcornu. Wewnątrz tych twardych nasion znajdują się miękkie, białe lub jasnozielone wewnętrzne jądra, które są wypełnione aminokwasami, białkiem i kwasami tłuszczowymi omega-3. Z niełuskanych nasion naprawdę nie można czerpać zbyt wielu wartości odżywczych, więc kiedy widzisz w sklepie torebkę z napisem „nasiona konopi”, w rzeczywistości kupujesz te miękkie wewnętrzne jądra, znane również jako serca konopne. Serca konopne można prasować, aby uzyskać olej z nasion konopi, pozostawiając produkt uboczny, który można przekształcić w proszek białka konopnego. Wszystkie te produkty z konopi można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub w dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym, lub w Internecie. Nasiona Hemp uznawane są za najzdrowsze i najlepsze wśród dostępnych odmian.
Osoby z nadwrażliwością na gluten mogą używać nasion konopi jako substytutu bułki tartej do panierowania kurczaka lub ryby. Tak jak mieszasz migdały i wodę, aby uzyskać mleko migdałowe, możesz to zrobić z nasionami konopi, tworząc mleko z nasion konopi, które możesz wykorzystać jako alternatywę dla mleka mlecznego. A ze względu na orzechowy smak nasiona konopi są doskonałym substytutem dla osób z alergią na orzechy — można je podgrzać na sucho na małym ogniu, aby wydobyć z nich jeszcze więcej tego orzechowego smaku.
Olej z nasion konopi powinien być używany jako olej do jedzenia, dekoracyjny, a nie olej do gotowania lub smażenia, ponieważ delikatne kwasy tłuszczowe omega, rozkładają się podczas podgrzewania, pozbawiając olej jego wartości odżywczych. Zamiast tego użyj go do przygotowania sosów do sałatek lub polania makaronu, grillowanych warzyw lub nawet popcornu.
Nasiona konopi są doskonałym źródłem magnezu, który pomaga regulować pracę serca i jest powiązany z zapobieganiem chorobie wieńcowej serca. Zawierają również kwas linolowy, który powoduje obniżenie ciśnienia krwi.
Jednym z kwasów tłuszczowych omega-6 w nasionach konopi jest kwas gamma-linolenowy (GLA), który ma działanie przeciwzapalne podobne do leków takich jak ibuprofen. Jedno z badań wykazało 75% redukcję bólu związanego z zapaleniem stawów u uczestników po dziewięciu miesiącach suplementacji GLA. Olej konopny może być używany do jedzenia, a także może być stosowany miejscowo na skórę. Badania wykazały, że olej z nasion konopi może łagodzić objawy egzemy i poprawiać suchość skóry. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oleju z nasion konopi może również pomóc w leczeniu trądziku.
Nasiona konopi zawierają również związki roślinne zwane terpenami. Terpeny mogą pomóc chronić mózg i zapobiegać wzrostowi guza. Pamiętaj jednak, że nasiona konopi mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym antykoagulantami. Badania wykazały, że nasiona konopi zmniejszają krzepliwość krwi, co może być niebezpieczne w połączeniu z lekami rozrzedzającymi krew.
Zdj. główne: materiał od klienta