Jak samodzielnie zrobić chaczapuri?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Chaczapuri to rodzaj gruzińskiego placka drożdżowego z farszem serowym. Ten apetyczny przysmak możesz podawać na śniadanie, obiad czy jako przekąskę. Chaczapuri możesz przygotować samodzielnie w domu. Wykorzystaj do tego nasze przepisy!

Chaczapuri z patelni

Chaczapuri możesz z łatwością przygotować na patelni. Serowe chaczapuri będzie sycące i aromatyczne. Ten przepis odmieni Twoje śniadania lub przekąski!

Składniki na 2 porcje: 120 g mąki, 2 jaja, 100 g kefiru, 100 g sera, najlepiej suluguni lub solankowego, 100 g twarogu, 50 g natki pietruszki, 1 łyżka stołowa masła, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Połącz w naczyniu jajka z kefirem i roztrzep trzepaczką. Dodaj do masy ser i twaróg. Ser możesz zetrzeć na tarce, pokroić lub pokruszyć rękoma. Następnie dodaj posiekaną natkę, sól, pieprz i mąkę przesianą przez sito. Całość roztrzep trzepaczką do uzyskania jednorodnej masy. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło i wylej na nią ciasto. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu. Po 3-5 minutach odwróć placek i smaż przez kolejne kilka minut. Zdejmij placek z patelni, pokrój i podawaj!

Chaczapuri z piekarnika

Domowe chaczapuri z piekarnika uświetni Twój sobotni obiad. Soczyste i sycące danie możesz podawać do gorącej zupy lub samodzielnie. Ta wersja zajmie Ci nieco więcej czasu, ale warto spróbować!

Składniki na 2 porcje: 200 g mąki, pół szklanki mleka, 1 łyżka stołowa masła, ½ łyżeczki drożdży, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka oleju roślinnego, 25 dag sera suluguni lub solankowego, 1 łyżka stołowa śmietany, 1 jajko.

Przygotowanie

Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej drożdże, sól, jajko i cukier. Całość rozmieszaj. Oddzielnie wymieszaj ciepłe mleko z roztopionym masłem. Następnie powoli przesyp do cieczy suchą masę. Roztrzep całość trzepaczką i dodaj do masy olej roślinny. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, nakryj ściereczką i odstaw na 30–40 minut w ciepłe miejsce. Teraz możesz zabrać się za farsz. W tym celu wymieszaj starte suluguni ze śmietaną, ale dwie łyżki startego sera zostaw na boku.

Kiedy ciasto urośnie, podziel je na cztery równe kule. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki okrągły placek. Na środku połóż porcję farszu. Z każdego placka uformuj coś na kształt sakiewki: zbierz brzegi ciasta i połącz je u góry, zaciskając końce. Szczyt każdej takiej sakiewki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp resztką startego suluguni. Pierożki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po około 20 minutach, gdy się zarumienią, wyjmij z piekarnika i podawaj do stołu. Smacznego!

Aksamitne chaczapuri na kefirze

Chaczapuri z serowym nadzieniem na kefirze jest wyjątkowo aksamitne i delikatne. Takie placki podawaj jako przystawkę do obiadu. Rodzina będzie zachwycona!

Składniki na 3 porcje: 2 łyżki stołowe mąki, 1 szklanka kefiru, 2 jajka, łyżeczka soli, ½  łyżeczki sody, 1 łyżka stołowa oleju roślinnego, 120 g sera suluguni lub solankowego, 120 g fety.

Przygotowanie: Przesiej mąkę razem z sodą i solą. Wbij do naczynia jajko i wlej kefir. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Zetrzyj oddzielnie dwa rodzaje sera i dokładnie je ze sobą wymieszaj.

Podziel ciasto na równe kawałki i rozwałkuj je. Z sera ulep kuleczki i połóż je pośrodku każdego placka. Z każdego placka uformuj „sakiewkę”, jak w poprzednim przepisie, a następnie zgnieć je i starannie rozwałkuj. Chaczapuri wstaw na 20 minut do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni. Podawaj, póki gorące!

Zdj. główne: yohan marion/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*